Book Now
28
Mar 2024
29
Mar 2024
01
01
cross Close
cross Menu

Michelle Zandbergen ziet eerste hotel niet als eindstation

De hotellerie is net als iedere andere branche. Veteranen vertrekken en jong ambitieus talent staat te trappelen om hun ontwikkelde visie uit te rollen. Hoe kijkt de jonge generatie hotelmanagers tegen deze dynamische branche aan? In de serie Jonge Honden portretteert Hospitality Management jonge hoteliers. Dit keer Michelle Zandbergen (26), die nog voordat ze afstudeerde Hotel The Craftsmen aan het Singel in Amsterdam opende.

“Een luxe boutiquehotel in hartje Amsterdam met 14 unieke kamers. Iedere kamer belichaamt een ander ambacht, vandaar de naam The Craftsmen. Het pand dateert uit 1652 en we hebben tijdens de verbouwing de monumentale aspecten naar voren laten komen. Voordat The Craftsmen in augustus 2019 de deuren opende heeft een flinke verbouwing plaatsgevonden. Samen met kunstenaar Stef van der Bijl heb ik het concept en de verbouwing vormgegeven. Stef en ik hebben meerdere inspiratietours door Nederland en België gemaakt om tot het eindresultaat te komen. Iedere kamer is uniek, waarbij de ambacht en de authenticiteit centraal staan.”

“In augustus 2019 mochten we de eerste gasten verwelkomen. Met een kleinschalig boutiquehotel is er aandacht voor de gasten. Handgeschreven briefjes op de kamer en persoonlijk contact met de gasten zijn aspecten die ik erg belangrijk vind. Het is onderdeel van het concept. We ontvangen veel internationale gasten. Daar hebben we in onze marketing ook op ingezet. De uitdaging daarin is om alle verschillende culturen met verschillende wensen optimaal te bedienen. Dat doe je in mijn ogen door veel te vragen. Waar ontbreekt het aan? Wat was goed? Was het ontbijt naar wens? In de beginfase als ondernemer absorbeer je heel veel informatie. Daar leer je veel van en daardoor zet je het concept beter op de rit.”

“Tijdens de eerste lockdown daalden de boekingen drastisch. Dat is behoorlijk heftig. We zetten natuurlijk in op de kwalitatieve internationale toerist. Die kwam ineens niet meer naar Amsterdam. We hebben onze marketingtools ingezet op de Nederlandse markt en omliggende landen. Dat werkte. We hadden een aardige opleving in de zomer en de lockdown gaf mij de ruimte om mijn scriptie aan Hotelschool The Hague af te ronden. In mei studeerde ik af. In mijn scriptie stond het boekingsgedrag van gasten centraal: waar letten ze op, welke elementen zijn doorslaggevend? Feit blijft dat OTA’s gemakkelijk zijn voor gasten. Eenvoudig en overzichtelijk. Ik concludeerde tijdens mijn onderzoek dat gasten voornamelijk kijken naar foto’s van de badkamer en het bed. Daar ben ik dan ook op in gaan zetten op onze eigen website. Op de website heb ik een plek ontwikkeld waarin aangegeven wordt dat direct boeken goedkoper is. Ik merk nu dat vooral Nederlanders de laatste tijd vaker direct boeken. Misschien weten ze nu hoe hoog de commissies zijn.”

Ondernemen

“Ik heb nooit de ambitie uitgesproken om een eigen hotel te willen hebben, zelfs niet toen ik aan de Hotelschool begon. Wel heb ik altijd de ambitie gehad om op eigen benen te staan. Ik kom uit een ondernemersfamilie en toen dit hotel op mijn pad kwam, heb ik het met beide handen aangegrepen. Wat mij ontzettend aanspreekt in het ondernemen is de vrijheid en het snel kunnen schakelen: de handgeschreven briefjes op de hotelkamer, het persoonlijk contact, in moeilijke tijden beslissingen nemen… In november en december hebben we verschillende chefs naar het hotel laten komen om te koken voor onze gasten. We hebben vanuit onszelf geen restaurantfunctie, alleen een ontbijt- en barfunctie. Om de gasten toch die beleving te bieden, organiseerden we een diner en konden we het vrij snel opzetten. Je leert natuurlijk ook als ondernemer, helemaal in het afgelopen jaar. Ik hou van een platte organisatie, maar dat systeem werkt niet altijd. Soms moet je even boven de partijen staan en aansturen. Daarin groei je als ondernemer. We begonnen twee jaar geleden met verbouwen en ik zat met de aannemer en interieurdesigner Stef van der Bijl wat bleu aan tafel… Nu weet ik bijna alles.”

Toekomst

“Hotel The Craftsmen staat als een huis, een toekomstbestendig concept in mijn ogen. Ik hoop dat de toeristen Amsterdam snel weer weten te vinden. Er was in de periode voor corona kritiek op de toeristenstroom in de hoofdstad, nu zie je dat we die toeristen hard nodig hebben. Wel vind ik dat je een bepaald type toerist naar de stad kunt lokken in het aanbod. Ik vind dat wij inzetten op die kwaliteitstoerist met hoe wij het hotel hebben ingericht en welke restaurants wij aanschrijven voor onze gasten. Ik vind dat wij daarmee een meerwaarde zijn voor de stad Amsterdam. Ik zie ook dat omwonenden steeds nieuwsgieriger worden en een praatje komen maken. Dat is hartstikke leuk. Ik mag van de gemeente Amsterdam geen restaurant exploiteren in het hotel voor gasten die niet in het hotel verblijven omdat het hotel niet groter dan duizend vierkante meter is. Ik zou dat in de toekomst ontzettend graag willen omdat we op die manier ook een buurtfunctie kunnen creëren.”

Ambitie

“The Craftsmen is niet het eindstation. De ondernemersgeest gaat verder. Graag zou ik in de toekomst nog een boutiquewinkel in de stijl van het hotel willen openen. In de verdere toekomst misschien nog een restaurant? Ik wil in elk geval dicht bij de horeca blijven. Het heeft die mooie dynamiek. Voor nu gaat heel veel tijd en aandacht in The Craftsmen zitten. We zijn een jaar operationeel en het is een jaar met ups en downs geweest. Wij overleven het, daar ben ik van overtuigd. Als ondernemer kan ik alleen nog maar groeien.”

More Articles