Book Now
18
Sep 2020
19
Sep 2020
01
01
cross Close
cross Menu

Het was hard werken om het rijksmonument aan de Amsterdamse Singel, ooit een veerhuis bewoond door de adjudant van Michiel de Ruyter, te krijgen zoals het nu is. Drie jaar lang duurde de verbouwing, onder toeziend oog van eigenaresse Michelle Zandbergen. Zoveel mogelijk authentieke elementen zoals Delfts blauwe tegels, bedsteden en de koperen bierbrouwerij bleven behouden.

Ook bij de inrichting waar Stef van der Bijl op los mocht, staat werken centraal. Geen enkele kamer is hetzelfde. In elk vertrek staat een ambacht, een werk, in de spotlight. De historische houden vloer in De Kunstschilder is bijvoorbeeld voorzien van op het oog lukraak neergeplempte verfspatte, die gezien vanaf het met een krakend trapje bereikbare bordes ineens een interessant patroon vormen.

In kamer De Schrijver is een bedlampje gemaakt van, jawel, een boek, en een bureau met in epoxy gegoten boeken die in de loop der jaren in het pand werden gevonden. In De Vliegtuigbouwer kan thee worden gezet op een bar gemaakt van een Fokker uit de Tweede Wereldoorlog, met de kogelgaten er nog in. De propellor kijkt toe vanaf de hoge wand.

In het vier verdieping tellende trappenhuis wordt de geschiedenis van Nederland beeldend ge├»llustreerd. Joost van den Vondel, Adolf Hitler, de provo’s, Willem-Alexander; alles en iedereen komt voorbij. In de ontbijtzaal wordt gegeten onder grote voormalige operatielampen en van antieke werkbanken waarnaar de inrichters een jaar zochten.

Het 17e-eeuwse pand is niet bepaald ruim gebouwd, dus moet er af en toe flink worden gebukt en gedraaid. De beloning is er echter naar: een authentiek verblijft, en dat in een tijd waarin Amsterdam wordt overspoeld met nieuwe hotels. Dat is de kroon op al het eh…werk.

More Articles